Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

Virágkorukat élik a 419-es csalások

Computerworld - A nigériai, 419-es típusú támadások a legrégebbi internetes csalási módszerek közé tartoznak, ennek ellenére napjainkban is nagyon komoly károkhoz vezetnek. Pedig egy kicsit több óvatossággal könnyedén elejét lehetne venni e csalásoknak.

A 419-es csalás néven ismertté vált tevékenység története az 1980-as években kezdődött, azonban az igazi elterjedésükre akkor került sor, amikor az 1990-es évek közepén, az internet egyre szélesebb körű használatával a potenciális áldozatok száma rohamosan elkezdett emelkedni. Az évek során egyre komolyabb károk keletkeztek e bűncselekmények miatt. 2003-ban Olusegun Obasanjo nigériai elnök szigorú fellépést ígért az országában megfigyelhető, már-már különálló iparágat képviselő csalások elkövetői ellen, azonban a mai napig nem sikerült visszaszorítani ezt a tevékenységet. Sőt az ilyen jellegű károkozások száma még mindig folyamatosan emelkedik.

A 419-es csalások legfontosabb közös jellemzője, hogy a bűnözők pénzt kéregetnek a potenciális áldozatoktól. Minden esetben megtévesztő üzeneteket küldözgetnek, amely az állami vagyonok kimenekítésétől, a nigériai útépítések támogatásán át, az állatok megmentéséig minden témát felölnek. Sokszor gyors meggazdagodást ígérnek egy-egy kisebb összegű átutalás fejében. Azonban a későbbiekben, ahelyett, hogy az áldozat megkapná a mesés összegű jutalmát, újabb pénzt kérnek tőle. Mindez gyakran addig folytatódik, amíg a kiszemelt személy hajlandó fizetni, és nem tűnik fel számára a csalás.

A hollandiai székhelyű Ultrascan cég az egyik felmérése során a 419-es csalásokat, az AFF (Advance Fee Fraud) és a hasonló bűncselekményeket vette szemügyre. A cég vizsgálatai rávilágítottak arra, hogy az ilyen típusú csalások száma 2009-ben tovább emelkedett, és ezzel együtt a károk nagysága is megugrott. Míg 2008-ban világszinten 6,3 milliárd dolláros kárt kellett elkönyvelni, addig 2009-ben ez már elérte a 9,3 milliárd dollárt.

A károk megoszlása a három leginkább érintett állam között:
    
- Amerikai Egyesült Államok - 2.1 milliárd dollár
- Egyesült Királyság - 1.2 milliárd dollár
- Kína - 936 milliárd dollár


Az Ultrascan szerint az AFF a világ legsikeresebb csalási formája. A cég egymaga tavaly 8503 darab ilyen cselekményt regisztrált, amelyek összesen 152 országot érintettek. Ezzel elmondható, hogy a 419-es csalások történetében 2009 volt a legmozgalmasabb év. Frank Engelsman, az Ultrascan szakértője szerint ennek az az egyik oka, hogy a csalók az amerikai és a nyugat-európai felhasználók mellett többek között a kínai, indiai és indonéziai felhasználókat is célba vették. A szakember hozzátette, hogy még napjainkban is Nigériából származik a legtöbb, 419-es csaláshoz felhasznált elektronikus levél. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az ilyen, jogtalan cselekmények elkövetői egyre szervezettebben végzik a tevékenységüket, és esetenként akár drogcsempészetben is részt vesznek.

Hogyan ismerhetők fel a csalások?

Az elmúlt években számos biztonsági cég és IT-vállalat hívta fel a 419-es csalások veszélyeire a figyelmet. A Microsoft egy évekkel ezelőtti tájékoztatójában az alábbiak szerint foglalta össze az ilyen, kártékony levelek ismertetőjegyeit:

1. Nem ismert a feladó.
2. Hihetetlen pénzösszeget ígérnek, amihez szinte vagy egyáltalán semmit nem kell tenni.
3. Furcsa műveletekre, eljárási díjra vagy sürgősségi eljárásra hivatkozva pénzt kérnek a fizetés előtt.
4. A bankszámlaszámot vagy más pénzügyi adatokat kérnek be.
5. A kérés sürgősségre hivatkozik.
6. A feladó többször is bizalmas bánásmódot kér.
7. A feladó felajánlja, hogy állami dokumentumok másolatait, banki információkat vagy más "bizonyítékot" küld arról, hogy ajánlata legális (ezek a dokumentumok egytől egyig hamisítványok).

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology