Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

Zembla pleegt fraude met gestolen creditcardgegevens

Het Vara-programma Zembla heeft via Russische crimesite gegevens van acht Nederlandse creditcardhouders gekocht en die gebruikt om online aankopen te doen.

Webwereld.nl
Door Martin Gijzemijter

Met de actie wil het programma aantonen hoe eenvoudig het is om identiteitsfraude te plegen en meer specifiek gestolen creditcardgegevens te bemachtigen en daar vervolgens transacties mee te plegen.

Marktplaats voor identiteitshandel
Zembla kwam met behulp van een online fraudeexpert op de Russische online marktplaats voor creditcardgegevens. "De site is niet publiek toegankelijk maar zit achter een inlog", vertelt Zembla-regisseur Ton van der Ham tegenover Webwereld. "Je kunt zoeken op land, op kaartsoort, en dan kies je een pakketje gegevens die je online kunt afrekenen. Het is bijna onwerkelijk."

Op de site zit ook een checkfunctie om de controleren of het nummer echt is. "Het grappige is dat daarna een transactie met dat nummer niet meer lukt. Die kaart is onmiddellijk geblokkeerd. De banken weten dus van dergelijke sites. Dan zou ik alle de kaarthouders waarschuwen, maar dat gebeurt dus blijkbaar niet."

Er hoefde opvallend weinig betaald te worden voor de creditcardgegevens. Voor slechts vijf dollar per exemplaar, kreeg de redactie de naam, het huisadres, het e-mail adres, het telefoonnummer en de creditcardgegevens van een persoon in handen. In totaal zijn er door het programma op die manier acht creditcardnummers gekocht.

Aankopen gedaan
In eerste instantie deed Zembla een aankoop van een product dat werd afgeleverd op het adres van de creditcardhouder. In andere gevallen werden bestelde goederen naar andere adressen gestuurd, hetgeen ook zonder problemen lukte.

Van der Ham vertelt desgevraagd dat Zembla de creditcardhouders heeft geïnformeerd nadat de programmamakers hun kaartnummer had bemachtigd. De gedupeerden hebben vervolgens toestemming gegeven om een frauduleuze transactie uit te voeren.

OM doet onderzoek
Zembla verwacht dus niet dat er aangifte wordt gedaan tegen het programma vanwege de creditcardfraude. Van der Ham: "We hebben wel strafbare handelingen gepleegd, met het kopen van de gegevens, maar daarvan hebben we het OM naderhand op de hoogte gesteld."

Volgens Zembla is het Openbaar Ministerie behoorlijk geschrokken van de resultaten van het onderzoek, en was het niet op de hoogte van het feit dat het zo eenvoudig is om aan creditcardgegevens te komen. De zaak wordt nu dan ook onderzocht.

Eenvoudig te bemachtigen
In de uitzending van zondag 9 november zal Zembla tonen hoe eenvoudig het precies is om, met hulp van een veiligheidsexpert, een site binnen te komen waar creditcardgegevens verhandeld worden. Hoe groot de omvang is van fraude met Nederlandse creditcardgegevens is niet bekend.

In Nederland is het niet verplicht om identiteitsfraude te rapporteren en banken en creditcardmaatschappijen handelen deze zaken achter gesloten deuren af en geven daarbij aan dat ze er alles aan doen om de veiligheid van de gegevens te beschermen.

Gegevens niet veilig
Naar aanleiding van de resultaten eist fraudeofficier mr. F. Speijers dat banken en creditcardmaatschappijen kaarten beter gaan controleren, vooral ook omdat dergelijke gegevens 'niet alleen misbruikt kunnen worden voor kleine bedragen, maar ook voor het aanschaffen van auto's of reizen en om bijvoorbeeld een bankrekening mee te openen.'

De uitzending van Zembla, met de titel 'We weten alles van u' wordt aanstaande zondag om 22:10 uitgezonden op Nederland 2

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology