Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

Ze weten iedere keer je argwaan te sussen

PZC - Vier jaar geleden dacht een inwoner van Zeeland via het internet een grote prijs in de Spaanse lotto te hebben gewonnen. Dat geld heeft hij nooit gezien. Wel betaalde hij zelf grote bedragen, die volgens de contactpersoon nodig waren om het geld naar Nederland te krijgen. Anderhalf jaar geleden liet hij onder druk van zijn huisarts alle hoop varen en deed hij eindelijk aangifte

Het begon met een mailtje. „ Over een Spaanse loterij. Je speelt mee met je e-mailadres, legt een bedrag in van een paar honderd euro, en zodra je een klapper maakt, komt het op je rekening. Ik heb de Spaanse ambassade in Den Haag gebeld om de loterij echt bestond. Ja, zeiden ze. Op een gegeven moment kwam er een mailtje dat ik 1 miljoen gewonnen had. Ik dacht: ik heb geluk gehad. Tegen mijn familie zei ik er niets over. Het moest een verrassing zijn.

Er waren wel verschillende documenten nodig om het geld in Nederland te krijgen. Om te garanderen dat het geld niet van illegale praktijken afkomstig was, iets voor de belastingafdracht - in totaal een document of zes. Maar dat zeiden ze niet in één keer, er kwam telkens iets nieuws. Ik heb echt wel mijn twijfels gehad. Op een gegeven moment heb ik gevraagd om bewijs van de contactpersoon dat hij werkelijk was wie hij claimde te zijn. Hij heeft mij de fax keurig netjes geemaild. Daarna zijn er nog wat e-mails gestuurd van documenten waaruit moest blijken dat het geld echt op de bank stond, op mijn naam. Op een gegeven moment zei ik: dan kom ik naar jullie toe, kom ik het geld zelf wel halen. Was geen probleem, maar tot een afspraak leidde het uiteindelijk niet.

Hun tactiek is: zo op je inpraten dat je vertrouwen blijft houden. Ze maken telkens heel duidelijk: dit is er aan de hand, dat is de oplossing en dan komt dat eruit. Hun toon is vriendelijk en zeer professioneel. Iedere keer wordt je argwaan gesust. Als je er eenmaal in zit. kun je bijna niet meer stoppen. Dan heb je er al zo veel geld ingestoken, dat moet je gewoon terugzien, anders ben je alles kwijt. Je staat met rug tegen de muur. Ik heb dikwijls mijn situatie uitgelegd. Ze waren erg meegaand, erg begripvol, erg begaan met de situatie thuis.

Die was niet goed. Spaargeld had ik niet, dus ik heb geld geleend. Binnen twee of drie weken zouden ze hun geld terugkrijgen, met winst. Op die basis heb ik honderdduizenden euro’s geleend, geld dat ik niet terug kan geven. Er is beslag gelegd op ons huis. We zijn gescheiden, al het vertrouwen was weg. Het heeft erg veel leed veroorzaakt. Ik ben me er honderd procent van bewust dat ik anderen hierin heb meegesleurd en werk haast dag en nacht om af in ieder geval iets af te lossen.

De politie heeft nog onderzoek gedaan, maar het heeft niet veel opgeleverd. Het afgelopen half jaar heb ik geprobeerd er niet meer aan te denken, anders ga ik eraan onderdoor. Er zijn mensen die denken dat het me allemaal niets meer doet. Maar dat is alleen de buitenkant. Ik hou vol, maar het kost moeite. ”

‘Er is beslag gelegd op ons huis. We zijn gescheiden, al het vertrouwen was weg.’

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology