Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

Veiligheidmaatregelen stoppen skimmers niet

De Stentor - V&D dacht dat zij haar pinautomaten goed had beveiligd.
Toch slaagden criminelen er in spionageapparatuur in een toestel in het Apeldoornse filiaal te plaatsen. Hoeveel klanten gedupeerd zijn, is niet duidelijk.

Het incident staat niet op zich. De pinautomaat was van het type HFT201, dat er om bekend staat dat het gemakkelijk te kraken is. Daarom had het warenhuis veiligheidsmaatregelen genomen. Volgens woordvoerster Sandy Perquin waren alle apparaten voorzien van zegels, die twee keer per dag gecontroleerd werden. De beveiliging maakte de toestellen regelmatig open om te zien of er mee geknoeid was.

De criminelen slaagden er in de beveiliging te omzeilen. "Het is een kwestie van de zegels namaken. Dat is niet zo moeilijk", zegt Frank Engelsman, woordvoerder van Ultrascan. Dat is een internationaal detectivebureau dat onderzoek heeft gedaan naar skimming.

Winkeliers kunnen de HFT201 vanaf 30 juni niet meer gebruiken. Engelsman verwacht niet dat het skimmen dan stopt. "Het gaat gewoon op andere manieren verder. Wat de trend van 2008 wordt?Het hacken van draadloze handapparaten, bijvoorbeeld op de markt. Met een paperclip en een computer kun je het doen."

Ultrascan verwacht dat het skimmen de komende jaren zal groeien, maar dat de maatschappij aan het fenomeen gewend zal raken. Engelsman geeft toe dat de fraude slechts een klein deel van de totale omzet met de betaalpassen betreft.

Joost Polak, voorzitter van de Apeldoornse binnenstadsondernemers, is vooralsnog niet ongerust. "Het vertrouwen van de consument is zeer groot. Ik zie geen aanleiding om extra maatregelen te nemen." Jos Diependaal van de Federatie van Apeldoornse Ondernemers maakt zich meer zorgen. "Dit onderwerp komt hoog op de agenda van onze ledenvergadering te staan. Helaas was skimmen geen onderdeel van de veiligheidscursus die we hebben gehad."

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology