Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

TRADE BANK SPIL IN GELDCARROUSEL

Parool - AMSTERDAM - De Amsterdam Trade Bank is jaren de spil geweest in een carrousel waarbij honderden miljoenen dollars uit Rusland zijn weggesluisd. Dat blijkt uit informatie die de bank heeft verstrekt aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. De Nederlandse autoriteiten legden de aan de Herengracht gevestigde bank niets in de weg.

Een sleutelrol bij veel van de omstreden transacties was weggelegd voor Menatep, een concern dat deel uitmaakte van het financiele imperium van de in ongenade gevallen Russische oligarch Michail Chodorkovski, die in Siberië een celstraf van negen jaar uitzit. De Russische overheid is tot op de dag van vandaag op zoek naar de miljarden die Chodorkovski wist weg te sluizen.

Een onderzoeksteam van de politie concludeerde in 2001 al dat de Amsterdam Trade Bank 'waarschijnlijk medewerking verleent aan allerlei transacties middels een schakelfunctie in een keten van witwasactiviteiten'.

Zo werden grote bedragen uit Rusland en Zwitserland via Amsterdam overgemaakt naar Amerikaanse, Antilliaanse, Zwitserse en Russische rechtspersonen die nauw aan elkaar gelieerd waren. Dit 'giraal kriskrassen', het splitsen en weer samenvoegen van geldstromen, wordt toegepast om de herkomst van geld te versluieren.

Toen De Nederlandsche Bank in 2003 met de bevindingen van de politie werd geconfronteerd, liet de toezichthouder weten niet gediend te zijn van het onderzoek. Kort daarna werd dat stopgezet.

De Amsterdam Trade Bank en de Nederlandsche Bank willen niet inhoudelijk reageren. (HENK SCHUTTEN)

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology