Ultrascan in news

Ultrascan AGI / In news

Bloeiende handel in sukkels

AD Algemeen Dagblad - Oplichters gebruiken lijsten waarop namen staan van mensen die gemakkelijk zijn te beduvelen.

'Wonderbelegger' René van den Berg, hier aan het woord als sponsor van de Hilversumse tennisclub Hilverheide. Een 'sukkellijst' van zijn slachtoffers is in bezit van deze krant.

Deze lijsten, ook wel sukkellijsten genoemd, worden onderling geruild of verhandeld.

Op sukkellijsten, waarvan deze krant er een in zijn bezit heeft, staan namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en bankrekeningnummers van mensen die geld verloren aan oplichters.

AD bezit de sukkellijst van slachtoffers van René van den Berg. De lijst werd tot voor kort nog gebruikt door zwendelaars. De wonderbelegger maakte ruim 1400 beleggers miljoenen euro's afhandig in een verboden piramidespel. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel.

Sukkellijsten zijn er in soorten en maten: van mensen die blind rekeningen betalen van spullen die ze nooit krijgen, ondernemers die advertenties betalen die niet worden geplaatst en techneuten die investeren in verzonnen projecten.

,,Ik ken die lijsten wel," zegt Frank Engelsman van het Amsterdamse detectivebureau Ultrascan. 'Er zijn mensen die 'boerenslim' zijn. Die op het platteland wonen, wat geld hebben en bereid zijn iets te proberen. Ergens 500 euro instoppen, rendement ontvangen en vervolgens hup, in een keer 7,5 ton investeren.

Gek genoeg zijn het meestal juist intelligente mensen die goedgelovig zijn, stelt Engelsman. ,,Sukkellijsten van lager opgeleiden zijn er bijna niet. Het is onbekend hoeveel lijsten circuleren, stelt het Britse Office of Fair Trading (OFT), maar ze zijn volgens een woordvoerder 'wijdverspreid'. ,,Een lijst wordt samengesteld en gedeeld onder zwendelaars. Ze houden ze actueel, aldus Jonathan Marciano van het OFT.

Het onderdeel van justitie dat economische fraude aanpakt, kon deze week geen antwoord geven op de vraag wat sukkellijsten zijn en of ze wijdverbreid zijn in Nederland. Een gedupeerde vrouw, die anoniem wil blijven, stelt dat sukkels wel degelijk leren. ,,Ik kijk nu wel honderd keer uit.'

zie ook:
Sukkellijst een uitkomst voor bedriegers

ULTRASCAN RESEARCH SERVICES
Subsidiaries of international research organization with over 3280 experts in 69 countries

Ultrascan Research

ULTRASCAN RESEARCH

Examples of case research into various topics and alerts from the Ultrascan group and associates

Ultrascan Humint

ULTRASCAN HUMINT

Ultrascan HUMINT have primary sources, extensive experience with identifying, locating, mapping, monitoring, analysing and predicting perpetrators of money laundering and the planning, funding, communications and support of terrorism.

Ultrascan FIU

ULTRASCAN FIU

Ultrascan FIU Financial Intelligence Unit - A mixture of intelligence gathering, investigations, reputational risk mitigation and Innovative Technology in line of objectives. Focused on external information and stakeholder engagement, to detect exposure to financial crime risk.

Ultrascan Interactive Research Intelligence and Analysis BRAINS

ULTRASCAN BRAINS

Intelligence and Analysis. Wander Around in our Detailed Global Interactive Research - Criminal and financial relationships visualized - Non-linear - visualizes knowledge like you've never seen before - AML KYC FIU - Business Solutions - Innovative Technology